Olohuoneen palkisto
Viljamakasiini
Viljamakasiini rakennusvaiheessa. Lue lisää blogista

Joskus harvoin eteen tulee jotain niin mielenkiintoista suunniteltavaa kuin tämän viljamakasiinin muuttaminen asuinrakennukseksi. Lähtökohta oli hieno, rakennus oli hyväkuntoinen, se oli upea kolmikerroksinen rakennus. Alakerrassa sijaitsevat holvikaarelliset kellarit, keskikerroksessa ovat mahtavat puukonstruktiot ja korkealla oleva katto. Kaikki tarpeellinen ei kuitenkaan mahtunut vanhaan osaan, vaan suunnittelin rakennukseen  matalamman laajennuksen, johon sijoitin aputilat, pesutilat ja saunan.

Viljamakasiini ennen laajennusta
Viljamakasiini alkuperäisessä asussaan.

Alunperin rakennuksessa ei ollut montakaan ikkunaa. Pitkä sivut olivat kokonaan tiilimuurattuja ilman yhtään ikkunaa. Päädyssä oli koristeellisesti muurattuja pikkuikkunoita sekä upea kaariovi. Materiaaleina oli upeaa vanhaa tiiltä, joka oli tehty läheisessä tiilitehtaassa sekä leveää lankkua sekä lattiassa, että katossa.

Rakennuksessa riitti suunniteltavia kohtia loputtomiin. Niin kuin nämä yläkerran ikkunoiden osittainen uusiminen ja niiden istutus vanhaan tiiliaukkoon. Tällaisessa kohteessa tarvitaan monenlaista ammattilaista ja kädentaitajaa. Tällaisen kohteen korjaus tarvitsee pitkä pinnaa, kärsivällisyyttä ja aikaa. Mitä tämän kohteen rakennuttajilla todella oli.

Viljamakasiinin pohjapiirros
Viljamakasiinin pohjapiirros

Vanhan tiilisen osan ja uuden matalamman laajennuksen yhdistää eteinen. Sisään astuttaessa edessä on iso ikkuna ja sen takana oleva kokoajan muuttuva viljapeltomaisema. Pitkiin tiiliseiniin avattiin korkeat lattiasta lähtevät ikkunat. Olo/ruokahuoneen katto avattiin kaksi kerroksiseksi, jotta saatiin mahdollisimman paljon valoa ja avaruutta. Suurin osa seinistä lisäeristettiin harkolla ja rapattiin vaaleaksi. Lattiaan asennettiin leveä mäntylankku, joka vahattiin Osmo Colorin sävyllä Helmi. Pilarit ja palkit eivät tarvinneet kuin pesun. Vanha kaareva pääsisäänkäyntiovi säilytettiin, mutta eteen asennettiin kokolasi-ikkuna.